Έλεγχος στη διακίνηση νοθευμένων φαρμάκων μέσω διαδικτύου

Έλεγχος στη διακίνηση νοθευμένων φαρμάκων μέσω διαδικτύου

Αρ. Πρωτ. 10988/03.12.08

Προς Υπουργούς:
- ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Δημόσιας Τάξης
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο διακίνησης φαρμάκων στο διαδίκτυο, καθώς συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα πώλησης νοθευμένων σκευασμάτων και φαρμάκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διεξαγωγή ελέγχων στο ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων, η νοθεία εντοπίζεται στα συστατικά των φαρμάκων, τα οποία μπορεί να μην περιέχουν καθόλου δραστικές ουσίες -για την πάθηση στην οποία απευθύνονται- ή να τις περιέχουν σε λανθασμένη δοσολογία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί ακόμα και τοξικές ουσίες. 

Ως εκ τούτων τα φάρμακα που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος από το διαδίκτυο μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, χοληστερίνη, υπέρταση και ψυχικές ασθένειες.
Η κυκλοφορία, διάθεση και αγορά πλαστογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στο διαδίκτυο λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς το 10% της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων καταγράφεται μη γνήσιο και φθάνει να αποτελεί το 90% των φαρμάκων που διακινούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 2007 κατασχέθηκαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια πλαστά φάρμακα πριν διοχετευθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποσοστό που καταγράφει μία αύξηση 51% σε σχέση με το 2006. Την ίδια στιγμή από το 2005 στο 2006 σημειώθηκε μία ραγδαία αύξηση των κατασχέσεων πλαστών φαρμάκων κατά 384%.
Η μεγάλη διαφορά στην τιμή των γνήσιων και των πλαστογραφημένων φαρμάκων, αποτελεί και το μεγαλύτερο κίνητρο για την αγορά τους, ενώ η διακίνηση πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ τα μισά σχεδόν φάρμακα που αγοράζονται από το διαδίκτυο είναι πλαστά, ενώ δεν απαιτείται η ιατρική συνταγή για την χορήγηση του σκευάσματος.
Το ζήτημα διακίνησης φαρμάκων στο διαδίκτυο και τα προβλήματα που ανακύπτουν έχουν υπογραμμισθεί και σε προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Έλεγχος στη διαφήμιση φαρμάκων στο διαδίκτυο» (Αρ. Πρωτ. 14431/26.09.2006)

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Έχουν ακριβή στοιχεία τα αρμόδια Υπουργεία για φαινόμενα εντοπισμού διακίνησης νοθευμένων φαρμάκων στην χώρα μας μέσω του διαδικτύου;

- Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο προστασίας των Ελλήνων καταναλωτών ιατρικών φαρμάκων και σκευασμάτων μέσω του διαδικτύου, και τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ΕΣΔΔΑ και Δημόσιας Τάξης προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία για την σωστή και έγκυρη ενημέρωση των χρηστών του διαδικτύου και καταναλωτών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή;

Απαντήσεις Υπουργείων